Outdated documentation

This page is out of date. Please use the main navigation to find the latest documentation.

English Deutsch Français Türkçe

<< | AboutgNewSense | >>


De ce ar trebui să avem grijă cu privire la utilizarea unui sistem de operare care este 100% software liber? Nu este oare suficient dacă aproape tot sistemul este liber? Nu, dacă valorifici libertatea în sine.

Mişcarea Software-ului Liber a fost infiinţată să câştige libertatea pentru utilizatorii de software. O ramură a sa, Open Source, a fost înfiinţată pentru a minimaliza libertatea ca valoare. Această diferenţă, care poate părea subtilă, are consecinţe mari, şi acesta este un exemplu din ele.

Scopul Open Source este superioritatea tehnică a software-ului, dar o distribuţie GNU/Linux (*) care include în sine software non-libere este acceptabil de standardele Open Source. Unii suporteri ai Open Source ar putea chiar aprecia software-ul non-liber, pentru că libertatea nu este scopul Open Source. Open Source nu include orice utilizator de software ca parte a comunităţii, dar este în primul rând preocupat de utilizatorii de software care sunt capabili să contribuie la dezvoltarea software-ului. Superficialitatea de a plasa confortul software-ului non-liber mai presus decât oamenii, cultura, comunitatea, este principala diferenţă între Open Source şi Mişcarea Software-ului Liber. Software-ul Liber este preocupat de pierderea libertăţii. Open Source nu.

Noi, în Mişcarea pentru Software Liber, privim libertatea fiecărui utilizator ca a fi importantă. Mişcarea Software-ului Liber a adus victorii ca sistemul de operare GNU/Linux. Ţinta este libertatea şi realizarea este un sistem de operare modern compus în întregime din software liber. Sistemului liber GNU/Linux permite utilizatorilor de software de a avea o comunitate bazată pe mutualism, partajare şi cooperare.

Succesul în stabilirea libertăţii nu garantează ca noi nu o vom pierde. Noi trebuie să continuăm să ridicăm problema libertăţii software-ului şi a apăra libertatea utilizatorilor. Libertatea parţială este un pas mai sus decât nici una, dar tu meriţi mai mult. Mixarea dintre software-ul liber cu cel non-liber este un pas de la utilizarea unui sistem complet non-liber, dar asta nu-ţi oferă tot drumul spre libertate. Deoarece software-ul liber care există nu vă vă face liberi dacă utilizaţi şi software-ul non-liber, noi respingem software-ul non-liber şi folosim doar software liber. Dacă valorifici libertatea, atunci te rugăm să te alături în lupta noastră împotriva sistemului neetic şi antisocial al software-ului non-liber, prin utilizarea unei distribuţii GNU/Linux, care are o politică ce pledează pentru libertate şi respinge software-ul non-liber.

"[Open Source] n-ar fi dezvoltat un sistem de operare liber cum este GNU/Linux, deoarece ei în particular nu simt că este important să aibă unul. Motivul că GNU/Linux există ca un sistem de operare liber este din cauza unor oameni cărora le pasă. "- Richard Stallman

(*) O distribuţie GNU/Linux este o colecţie de software construit pe baza unui sistem GNU şi kernel-ul Linux. De asemenea, acesta include o selecţie de software. Distribuţiile sunt făcute cu un scop specific, funcţionalitate, sau pe bază de utilizator. De exemplu, gNewSense are o politica stricta pentru a respinge toate software-le non-libere.


<< | AboutgNewSense | >>


CategoryOutdated

Main.ro/DeceSoftwareLiber (last edited 2013-08-25 21:25:47 by FelipeLopez)